ВИДЕВ СЕРВИЗ

КАЧЕСТВО И КОМПЕТЕНТНОСТ

КАК ДА СЕ БОРИМ С УМОРАТА?
КАК ДА СЕ БОРИМ С УМОРАТА?

КАК ДА СЕ БОРИМ С УМОРАТА?

Независимо дали това е бизнес пътуване или отивате на почивка - понякога трябва да прекарате дълги часове зад волана. Статистиките безмилостно показват, че около 30% от пътно-транспортните произшествия се причиняват от заспиването на водачите. Как да се справим с постоянната умора по време на уморително пътуване. Ето някои основни съвети.

На първо място, преди да поемете на дълъг път, постарайте се добре да се наспите. Тогава рискът да се уморите бързо значително намалява. Освен това, опитайте се да не преяждате, преди да тръгнете на път. Храна с високо съдържание на протеини и малко количество кафе ще повиши активността Ви зад волана. Трудносмилаемата храна Ви прави сънливи, затова не прекалявайте с бързите закуски или висококалоричната храна, ако не искате да се чувствате уморен и сънлив. Преди път, добре е да подготвите автомобила. Регулирайте седалката в изправено положение и в не най-удобната позиция. Също така, леко преместете огледало за обратно виждане, разбира се, запазете достатъчно видимост - но обърнете огледалото леко нагоре, така че да сте принуден да държите главата и тялото в изправено положение по време на шофиране. Пригответе си също така удобни обувки, по този начин управляването на автомобила ще бъде доста по-комфортно.

Когато вече сте добре подготвени за пътуване, помислете за облекчаване на симптомите на умора по пътя. Всеки от нас има свой собствен начин. За някои ефективно средство против умората е силна музика, други предпочитат силно кафе, а трети разчитат на енергийни напитки или дъвки. Когато клепачите Ви започнат да натежават, отбийте и се разходете, глътнете чист въздух. Препоръчителни са редовните спирания, никога не подценявайте първите симптоми на умора. Дори половин час дрямка на пътя може да Ви помогне да отпочинете и да съберете сила за следващия етап от Вашето пътуване. Ако не искате да поспите, спрете на първата бензиностанция и измийте лицето си със студена вода. Полезни могат да бъдат и леките физически упражнения. Когато спрете - протегнете се, отпуснете мускулите, клекнете няколко пъти - леката гимнастика със сигурност няма да Ви навреди, а може само да Ви помогне!

Последният ценен съвет - инвестирайте в климатик. Ако често пътувате на дълги разстояния, това е наистина необходимо. Високите температури в автомобила причиняват повече сънливост и умора, затова хладният и свеж въздух определено могат да Ви помогнат. Това ще повиши нивото на Вашата безопасност. Ако не можете да си позволите климатик, просто често проветрявайте автомобила. По този начин, няма да бъдете изложени на термичен шок след напускане на автомобила.