ВИДЕВ СЕРВИЗ

КАЧЕСТВО И КОМПЕТЕНТНОСТ

Възраст на гумата
Въпросите за живота на гумата за леки автомобили отново се обсъждат в медиите, с всевъзможни препоръки, които потребителят следва да вземе предвид при закупуване на гуми..

Трябва ли да настояваме за "нови" и "свежи" продукти и когато правим покупка, да проверим датата на производство (т.нар DOT номер)?

Истинският факт е, че няма никакви научни и технически данни, от които да се определи възрастта на нова, неизползвана гума за леки автомобили и лекотоварни превозни средства!

Но, все пак, е важно да се има предвид изискването, че гумите трябва да се съхраняват правилно.

Въпреки че препоръките, които четем в медиите не трябва да се тълкуват като минимум експлоатационен живот на на гумата, ние даваме този съвет на дилърите - за да се гарантира адекватен оборот на материалните запаси - да продават гумите, произведени от Goodyear Corporation в рамките на пет години след датата на тяхното на производство..

В по-големите европейски страни въпросът за срока на експлоатация на гумата, предизвика реакция от няколко специализирани списания, национални асоциации на дистрибуторите и търговците на гуми , но, също така, и на самите производители.
Те посочват, че гумата не е продукт за кратко потребление и , че клиентите  често не са информирани от медиите! Те имат едно общо нещо все пак - акцент върху правилните условия и принципи за съхранение и поддръжка на гумите. Освен професионални съвети, мнозина търсят отговори в националните законодателства, правила за движение и други документи, в които те се опитват да намерят нещо за срока след датата на производство, в рамките на която гумата , трябва да бъде продадена.

По-долу можете да прочетете някои от най-известните и най-често срещаните препоръки от различни организации:

Становището на техническа асоциация :
Европейската техническа организация за гуми  и джанти ( ETRTO ) . 
В официалната си публикация , ETRTO дава препоръки как да се Съхраняват гумите, вътрешните гуми и джантите. Въпреки, че този документ няма никакъв правен статут, на практика може да се ръководим от директивите му без никакви проблеми. Препоръките не определят сроковете за продажба на гумите, а по-скоро се фокусират върху правилното съхранение, което е от съществено значение за поддържане на свойствата на гумите. Правилно съхранение означава, освен другите неща, защита срещу високи температури, температурни колебания, влажност, озон , ултравиолетова радиация и корозивни химични вещества.

Гумите на Goodyear Corporation са направени в съответствие с разпоредбите на ETRTO, за да бъде устойчиви срещу естественото стареене на гумите, и по този начин да им осигури по-дълъг живот.  

Европейски страни:
Ограничението във времето за гумите , за да бъдат считани за нови (при условие че те са били съхранявани правилно) и се продават като такива можеда бъде намерено в British Standard BA АС 50. В него се посочва , че гумата може да бъде на шест години, а Националната асоциация на Дистрибуторите на гуми (НТДА) в тази връзка се споменава пет години след датата на производство. 
Германските асоциации от каучуковата промишленост, производителите и търговците на гуми заявяват, че смятат гумите за нови, ако те са на по-малко от пет години. Интересно е, че документите на тези организации не заявяват, че след този срок гумите не трябва да се продават или, че те не са подходящи за предназначението си повече. Независимо от това, такива гуми трябва да се проверяват от специалист, или трябва да се търси мнението на производителя..

Гледната точка на Goodyear е :
Марките гуми, направени от Goodyear Corporation (Goodyear, Dunlop, Fulda, SavaDebica) и техните аксесоари ( вътрешни гуми, ленти) са предназначени да бъдат устойчиви срещу големите сили, стреса, излагането на слънце и екстремни температури през целия си живот. За да запази своите свойства, компоненти гумата е направена от оптимална смес на восъци, антиоксиданти и антиозонанти. 
Съхраняваните както и използваните гуми ще запазят свойствата си при условие че те се поддържат правилно, не се обработват неподходящо и се съхраняват в правилните условия.

Правилното съхранение е от изключително значение. 
Ето как се съхраняват гуми, за да запазят своите оригинални свойства. Важно е да се отбележи, че когато се използват, свойствата на гумите разбира се, се променят в резултат на бавно, но постоянно износване , т.е. постепенното намаляване на дълбочината на каналите на протектора .

Някои свойства деградират с времето, но други действително се подобряват. Така например устойчивостта срещу аквапланинг и износването на мокра повърхност, като цяло намаляват. От друга страна управлението и износването върху суха повърхност се оптимизират. Така че с един разумен подход, шофьорите могат да адаптират своя стил на каране към условията за износване на гумите на техния автомобил.

За Goodyear:
Goodyear е един от най-големите производители на гуми в света. В Корпорацията работят около 71 000 души и има производствени мощности в 55 локации в 22 страни по целия свят. Нейните два иновационни центрове - Akron в Охайо, САЩ, и Colmar - Berg в Luxemburg - усилено работят върху развитието на иновативни продукти и услуги, които определят технологичните стандарти и стандартите за цялата индустрия. За повече информация за Goodyear Corporation и нейните продукти, посетете www.goodyear.bg