ВИДЕВ СЕРВИЗ

КАЧЕСТВО И КОМПЕТЕНТНОСТ

СТРАХ ОТ ШОФИРАНЕ НА АВТОМОБИЛ
СТРАХ ОТ ШОФИРАНЕ НА АВТОМОБИЛ

СТРАХ ОТ ШОФИРАНЕ НА АВТОМОБИЛ

Хората се страхуват от различни неща. Някои хора се страхуват да летят със самолет, други имат страх от височини, трети не могат да плуват и панически се страхуват от вода. Какво, следователно, е „амаксофобия"? Това е тревожно разстройство, което се изразява в страх от шофиране на кола. Какви са потенциалните начини за преодоляване на това състояние? Ето някои ценни съвети!

Експертите се различават в своите възгледи за най-ефективният метод за борба с амаксофобията. Според някои, единственият начин да се преодолеят собствените бариери е решително да се седне зад волана. Ако страхът произтича от липсата на опит, опитайте да промените негативните си емоции и започнете да се упражнявате. Опитайте се да карате кола възможно най-често. Ако се страхувате от градския трафик, започнете с кратки разстояния и по тихи улици с по-малко трафик. Постепенно се опитвайте да вдигате летвата. В началото можете да шофирате в компанията на опитен шофьор, който ще Ви дава насоки в трудни ситуации. Освен това, вземете в колата CD с любимата си музика - тя ще ви позволи да се отпуснете и релаксирате зад волана.

Ако не се справяте зад волана, вземете няколко допълнителни часа с инструктор. Опитайте да използвате услугите на доказан професионалист. Прегледайте форумите, разпитайте приятели - все ще намерите някой, който не само има умения, но ще може да Ви зарази със страстта си към шофирането.

В случаите, когато амаксофобията е много силно изразена, започна да се използва виртуално лечение. Какъв е този метод? Това е постепенно привикване на пациентите към шофиране на автомобил с помощта на виртуална действителност. Методът се състои в поставянето върху главата на пациента на специална каска с очила - по този начин той се пренася в триизмерна реалност, симулираща управление на автомобил. Специализирана програма контролира равнището на страх чрез сензори, поставени върху тялото. Контрольорът на теста може да управлява и определя темпото на шофиране, предоставяйки повече или по-малко стресиращи събития на пътя. Затова, това е по-безопасен метод, от сядане зад волана в реалния свят. Струва си първо да тествате виртуално своите умения и поведение.

Трите основни компонента за успех зад волана са опит, здрав разум и самочувствие. Едва, когато успеем да ги обединим, докато управляваме автомобил, тогава ще се почустваме сигурни на пътя.