ВИДЕВ СЕРВИЗ

КАЧЕСТВО И КОМПЕТЕНТНОСТ

ВИДОВЕ ШОФЬОРИ ИЛИ КОГО МОЖЕТЕ ДА СЕ СРЕЩНЕТЕ НА ПЪТЯ
ВИДОВЕ ШОФЬОРИ ИЛИ КОГО МОЖЕТЕ ДА СЕ СРЕЩНЕТЕ НА ПЪТЯ

ВИДОВЕ ШОФЬОРИ ИЛИ КОГО МОЖЕТЕ ДА СЕ СРЕЩНЕТЕ НА ПЪТЯ

Всеки от нас има свой собствен начин на управление на автомобил. Някои са по-спокойни, а други много по-агресивни зад волана. Няма единен общ портрет на водача. Някои са свикнали с безгрижен и уверен начин на шофиране, други зад волана са напрегнати и нервни. Какви шофьори можете да срещнете на пътя си? Скоро ще научите, с кого се разминавате всеки ден на път за работа.

Шофьор "егоист"
Какво го характеризира? На първо място, отличава го много висока агресия по време на шофиране. Най-често неговите действия принуждават останалите участници в движението да се съобразяват с него. Този вид поведение най-често се среща при млади хора, които все още са емоционално незрели и не са напълно наясно с потенциалните опасности. Повечето от тях са нови шофьори, които току-що са получили шофьорска книжка. Докато кара, водачът "егоист" не мисли за действията и правата на другите, което води до чувство на неудовлетвореност и предизвиква опасни ситуации на пътя. Ефектите от срещата на двама такива шофьори могат да бъдат фатални, затова най-добре е да запазите спокойствие и когато видите, че някой нарушава правилата за движение и предизвиква опасни ситуации, най-добре е да се обадите в полицията.

Шофьор „възпитател"
Този тип шофьори не само не са в състояние да признаят своите грешки, но и търсят недостатъци във всички останали участници в движението. Старае се да намери и показва грешките на другите, дори и в несъществени случаи, но никога не забелязва своите, като по този начин изгражда собственото си самочувствие зад волана. Подобно като при водача егоист, запазете спокойствие и не го провокирайте.

„Неделен шофьор"
Този вид шофьори рядко сядат зад волана. По-често ще го намерите в други транспортни средства или в седалката на пътника. Той кара кола само, когато му се налага. Затова, когато се качва на колата веднъж в седмицата, може да бъде голяма заплаха. Той не знае много добре правилата на пътя и често не осъзнава опасностите, които може да причини.  Най-често кара пасивно, осланяйки се на интуицията си, а не на знания. Бъдете изключително внимателни, когато забележите някой несигурен и хаотичен шофьор.

„Асертивен шофьор“
Това е типът на шофьор, който се опитва безопасно да достигне до целта си и не предизвиква рискови ситуации на пътя.
Той е наясно със своето поведение и уважава другите участници в движението. Това е типът шофьор, на когото всички ние трябва да подражаваме.